Opleiding en specialisaties

In 2006 behaalde ik mijn bachelor in de Verpleegkunde (KHLeuven). Nadien specialiseerde ik mij in de de intensieve zorgen en spoedgevallenzorg (KHLeuven). Gedurende een 12-tal jaren ben ik tewerkgesteld op een spoedgevallendienst.

Gedurende mijn stagejaren en mijn tewerkstelling op de dienst spoedgevallen ben ik steeds meer geïnteresseerd, geïntrigeerd geworden door de seksualiteitsbeleving van patiënten met medische en psychologische problematiek. Het is een element dat tijdens de zorg en/of behandeling beperkt aan bod komt: taboe, angst, schaamte, ... Dit 'onderdeel', wil ik graag integreren in de zorg van verscheidene patiënten.

Om mijn kennis, vaardigheden, attitudes m.b.t. seksualiteit te verbreden ben ik begonnen aan de opleiding Master of Science in de Seksuologie (KU Leuven). Deze opleiding heb ik in 2019 succesvol (met onderscheiding) afgerond.

Vanaf augustus 2020 word ik door de Vlaamse Vereniging voor Seksuologie erkend als klinisch seksuoloog VVS I.O.

Als klinisch seksuoloog werk ik samen met medische specialisten (bv. urologen, huisartsen, ...) om patiënten met seksuele disfuncties en problemen te begeleiden: het verschaffen van informatie, vragen beantwoorden, het verwoorden van bekommernissen en angsten.

In onze maatschappij wordt er nog steeds sterk dualistisch gedacht over geslacht en gender: je bent man of je bent vrouw. Er zijn mensen die zich in deze opdeling in twee geslachten of genders niet helemaal herkennen en/of zich daar niet goed bij voelen. Terwijl sommige mensen die met een gendervraagstuk worstelen, liggen anderen vooral met zichzelf in de knoop of stoten op beperkingen binnen hun relatie. Als klinisch seksuoloog kan ik psychische hulp bieden bij gevoelens van genderdysforie. Ik kan bijvoorbeeld helpen om de gevoelens en gedachten van de cliënt/patiënt op 'een rijtje te zetten' of psychische hulp bieden tijdens het transitieproces bij een genderteam of -kliniek.

U kan men gegevens ook terugvinden op de website van het Transgender Infopunt (TIP)

Omwille van mijn steeds meer toenemende interesses in de menselijke psyche ben ik in 2019 gestart aan de opleiding Integratieve en Humanistisch-Experiëntiële Psychotherapie. Integratief verwijst naar de integratie van lichaam en geest. Als psychotherapeut begeleid ik zowel individuen, koppels en gezinnen.

Psychotherapie biedt een kader waar op een veilige, respectvolle manier gesproken kan worden. Het is stilstaan bij zichzelf. Individuen, koppels en gezinnen die in therapie komen hebben dikwijls een dubbele vraag: een vraag naar verandering en stabiliteit.